Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64
Çalışma Saatleri
  • clockPzt. – Cum 08:00 – 19:00
    Cumartesi 09:00 – 14:00
    Pazar 10:00 – 16:00
Contact Info
Bize Ulaşın
[]
1 Step 1
Previous
Next

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti (kanal tedavisi); dişin pulpa dokusunda meydana gelen problemlerin çözülmesi ile ilgilenmektedir. Endodonti (kanal tedavisi); pulpa dokusundaki damar, sinir ve bağ dokuda meydana gelen problemlerin çözülmesi ile dişin canlılığının korunmasını amaçlamaktadır. Dişin sinirinin alınması olarak da bilinen bu işlemde; diş hekimlerimiz pulpa tabakasındaki damar ve sinir paketini temizlemektedirler. Enfeksiyonun miktarına, direncine, dişin canlılığını ne kadar koruduğuna göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir. Pulpa enfekte olduğunda dişin kaybedilmemesi için seneler içerisinde kanal tedavisi uygulanmaya başlamıştır.

Endodonti Anabilim Dalı Kapsamında Uygulanan Tedaviler Nelerdir?

Endodonti kapsamındaki tedaviler aşağıdaki gibidir:

  • Hasar görmüş olan canlı pulpa tedavileri, direkt veya indirekt kuafaj ve vital amputasyon işlemleri; endodontinin kapsamındadır.
  • Kök kanalı tedavileri uygulanabilmektedir.
  • Travmaya uğramış olan dişlere endodontik tedavi yapılamktadır.
  • Kök kanalı tedavilerinde eğer başarısız olunmuş ise; işlem yenilenebilmektedir. Retreatment sırasında hekimlerimiz bir önceki işlemin hatalarını düzenlemektedirler.
  • Endodontik tedavi görmüş olan dişlerin restorasyonu bu anabilim dalının kapsamındadır.
  • Apeksogenezis ya da apeksifikasyon gibi kök oluşumunun tamamlanması veya kök ucu bariyerinin oluşturulması için uygulanan endodontik tedaviler bu kapsamdadır.
  • Dendodontik cerrahi tedaviler bu kapsamda olmaktadır.
  • Endodontik tedavisini tamamlamış olan dişlerin beyazlatılması da endodonti anabilim dalı kapsamında olmaktadır.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Endodonti yapılmasını gerektiren semptomlar aşağıda verilmiştir:

  • Hastalarımızın dişlerinde kendiliğinden bir ağrı olur ise; endodonti yapılması gerekmektedir.
  • Gece saatlerinde dişte ağrı hissedilir ve ağrı kesici ile de bu ağrının önü alınamaz ise; kanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir.
  • Soğuk ve sıcak hassasiyetinin olması veya dişe temas edildiğinde ağrının oluşması durumunda endodonti gerekebilmektedir. Bu ağrı uzun süreli bir ağrı olacağı için tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Dişin çevresinde, diş etinde ya da lenf bezlerinde şişlik oluşur ise endodonti uygulanabilmektedir.
  • Enfekte olan dişte fistül oluşması ya da renkleşme olması sonucunda kanal tedavisi gerekebilmektedir.

Diş Pulpasının İltihaplandığını Anlamanın Yolu Nedir?

Diş pulpasının iltihaplanması durumunda; hastalarımızda sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşmaktadır. Yemek yerken birden şiddetli bir ağrı hissetmektedirler ve yemek yemekte zorluk çekmektedirler. Ağrı kesici ile bu ağrıya bir çözüm bulamadıklarında ise iltihaptan şüphelenmeleri gerekmektedir. Ayrıca ilaç ile dinmeyen ağrıya ek olarak dişte belirgin bir renk değişimi var ise; bu durumda var olan iltihabın pulpaya kadar ulaştığının düşünülmesi gerekmektedir.

Pulpaya kadar ulaşmış olan iltihap eğer tedavi edilmez ise; bu durumda kanal tedavisine başvurulması gerekmektedir. Ayrıca eğer hastalarımıza daha önceden uygulanan tedavi başarısız olmuşsa da kanal tedavisinin uygulanması gerekmektedir. Kanal tedavisi ile iltihap temizlendikten sonra, rengi koyulaşmış olan dişler de beyazlatılabilmektedir.

Diş Pulpası Neden İltihaplanır?

Diş pulpasının iltihaplanma aşamasına bakıldığında; öncelikle hastalarımızın ağız boşluklarındaki bakteriler, tüketilen gıdalar ile birleşerek asit oluşumunu sağlamaktadırlar. Hastalarımız eğer ağız bakımlarını düzenli olarak yapıp bu asitlerin uzaklaşmasını sağlamaz iseler; asitler diş minesine zarar vermektedirler. Bu da çürük oluşumuna neden olmaktadır. Oluşan çürük eğer tedavi edilmez ise; alt tabakaya doğru ilerlemesini sürdürmektedir. Dolayısı ile mineden dentine ve dentinden pulpaya ilerlemektedir. Pulpaya ulaşması sonucunda ise; mikroorganizmalar pulpadaki damar ve sinirleri tahrip etmektedirler. Tahribat sonucunda ise; pulpada iltihap oluşmaktadır.

Hastalarımızın dişlerine darbe alması sonucu oluşan travma ile de pulpada iltihap oluşumu mümkün olmaktadır. Travma ile beraber kök ucundan diş köküne giden damar ve sinirlerde kopma olabilmektedir ve bu da dişin canlılığını yitirmesine sebebiyet vermektedir. Diş pulpasının iltihaplanmasının üçüncü yolu ise; hastalarımızın diş çevresinde uzun süreli periodontal rahatsuzlığın bulunmasıdır.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Yapım Aşamaları Nelerdir?

Kanal tedavisi uygulaması için adımlar şu şekildedir:

  • Endodonti (kanal tedavisi) uygulamasında öncelikle hastalarımızın ağrı hissetmemeleri için anestezi işlemi yapılmaktadır.
  • Çürümüş olan dişin temizleme işlemi yapılmaktadır. İltihaplı pulpanın çıkarılması ile beraber kök kanalındaki sinir ve doku artıklarının temizlenme işlemi başlamaktadır.
  • Kök ucuna kadar kanal genişletmesi yapılmaktadır ve sonrasında kanal irrigasyon işlemi uygulanmaktadır. Uygun solüsyonlarla yapılan bir işlemdir.
  • Hastalarımızın kanal tedavisi uygulamaları eğer birden fazla seansta tamamlanacak ise; bu durumda iyileşmenin hızlanabilmesi için kanallara ilaç koyulmaktadır. Hekimlerimiz seanslar arasında geçici dolgu işlemi yapmaktadırlar.
  • İyileşme sağlandıktan sonra kanal dolgu maddeleri ile kanalların doldurulması aşamasına geçilmektedir. Bu dolgu maddeleri özel doku dostu maddelerdir. Kök ucuna kadar doldurma işlemi yapılmaktadır.

Kanal Tedavisi Sonrasında Diş Restorasyonu Nasıl Olmaktadır?

Endodonti sonrası diş restorasyonu yapılırken eğer hastalarımızın tedavi görmüş olan dişi ön diş ise veya madde kaybı az ise; bu durumda dolgu ile restorasyon çalışması yapılmaktadır. Arka dişlerin restorasyonu için ise; kuron gerekmektedir. Kuron yapılmadan önce ise; desteklemek amacı ile alt yapının oluşturulması gerekmektedir. Core ismi verilen alt yapının tutunabilmesi için post kullanılmalıdır. Posta yer açılması için ise; kök kanallarındaki dolgu materyalinin bir kısmının ilgili bölgeden uzaklaştırılması gerekmektedir.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Kaç Seans Sürmektedir?

Endodontinin seans sayısı, hastalarımızın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber görüntüleme yöntemleri de gelişmektedir. Dolayısı ile özel vakalar haricinde kanal tedavisi işlemi tek seansta bitirilebilmektedir. Hastalarımızın ciddi kemik enfeksiyonları, inatçı iltihapları, apse olmayan problemleri olması halinde; tek seans yeterli gelmektedir. Ancak hastalarımızın sistemik durumlarına ve genel sağlıklarına bağlı olarak ortalama 3 seansa kadar uygulama yapılabilmektedir.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

Endodonti işleminde ağrı hissedilmesi gibi bir durum olmamaktadır. Lokal anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için ağrı oluşmamaktadır. Ayrıca güncel ve modern anestezi teknikleri de uygulama esnasında kullanılabilmektedir. Hastalarımız için oldukça konforlu ve problemsiz bir işlem olmaktadır.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Sonrası Ağrı Hissedilir Mi?

Kanal tedavisinden sonra ağrı oluşması mümkündür. İşlemden sonraki birkaç gün hastalarımızın dişlerinde hassasiyet ve ağrı olabilmektedir. Bu normal karşılanmalıdır ve bir süre ilgili bölgeye dikkat edilmelidir. Kanal tedavisinin doğru yöntem ile uygulanması sonucu başarı oranı %98’e kadar çıkabilmektedir. Dolayısı ile bu noktada hekimlerimizin rolü büyüktür. Kısa süre içerisinde ağrı ve hassasiyet problemi ortadan kalkmaktadır.

İşlemin üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen ağrının geçmemesi durumunda; hastalarımıza yapılan kanal tedavisinde bir problem olduğundan şüphelenilmesi gerekmektedir. Eksik veya yetersiz olduğu durumlarda ağrı sürekli hale gelmektedir. Bu durumda retreatment yapılmalıdır ve kök kanalının temizlenmesi ile beraber yeniden doldurulması gerekmektedir. Ancak yine de tedaviden olumlu bir sonuç alınamıyor ise; kök ucu rezeksiyonunun yapılması gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Dişin Tekrar İltihaplanması Mümkün Müdür?

Endodontiden sonra dişin tekrar iltihaplanması mümkün olabilmektedir. Her ne kadar işlem başarılı geçmiş olsa da; bu işlemden sonra hastalarımızın ömürleri boyunca aynı diş ile problem yaşamayacaklarını söylemek mümkün değildir. Dolayısı ile süreç içerisinde kanal tedavisi uygulanan bölgenin diş hekimlerimiz tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Minik müdahaleler ile çözülebilecek sorunları, hekimlerimiz geç kalmadan çözebilmektedirler.

Kanal tedavisinden sonra ufak kırık oluşur ise; bu bölgeye işlem yapılmaktadır. Çünkü hastalarımızın dolguları düştüğünde eğer müdahale edilmez ise; bakteri sızıntısı olabilmektedir ve bu da enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir. Ancak lezyonda iyileşme görülmez ise veya lezyon oluşumu gözlenir ise; bu durumda tedavinin yenilenmesi gerekebilmektedir. Apikal rezeksiyon işlemi ile de problem çözülebilmektedir.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Sonrasında Dişler Ne Kadar Kullanılabilmektedir?

Endodonti sonrasında dişlerin kullanım ömrüne bakıldığında; hastalarımızın ağız bakımlarına ne kadar önem verdikleri bu süreyi belirlemektedir. Eğer hastalarımız ağız ve diş sağlıklarına özen gösterir iseler; ömür boyu dişlerini kullanabilmektedirler. Hastalarımızın bu süreçte diş bakımlarına önem vermemesi ile beraber dolgunun düşmesi durumu ile karşılaşılır ise; endodonti (kanal tedavisi) için diş hekimlerimize başvurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde zaman içerisinde dişin kaybedilmesi muhtemeldir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *