Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64
Çalışma Saatleri
  • clockPzt. – Cum 08:00 – 19:00
    Cumartesi 09:00 – 14:00
    Pazar 10:00 – 16:00
Contact Info
Bize Ulaşın
[]
1 Step 1
Previous
Next

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64

Ortodonti

Ankara ortodonti

Ortodonti; uyumsuz veya çapraşık olan dişlerin tanısını koyan, bu dişleri kontrol eden ve bu durumların gelişmesini önleyen uzmanlık dalına verilen isimdir. Çok yönlü bir diş hekimliği dalı olarak bilinmektedir. Ortodonti tedavisi gören hastalarımız; daha kolay ağız hijyenlerini sağlayabilmektedirler ve aynı zamanda konuşmaları daha net olmaktadır. Estetik bir görüntüye sahip oldukları için gülümsemeleri de daha hoş olmaktadır ve bu sayede hastalarımızın özgüvenleri artmaktadır. Hastalarımızın ortodontik tedavilerinin değerlendirmesinin 7 yaş ile beraber yapılması gerekmektedir. Bu sayede problemler erken teşhis edilebilmektedir ve ortodontik tedavi daha başarılı geçmektedir.

Ortodonti Uzmanının İlgilendiği Problemler Nelerdir?

Ortodonti uzmanlarımızın tedavisini yaptığı rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Dişlerinde yamukluk veya çarpıklık gibi şekil bozuklukları olan hastalarımızın tedavisini planlamaktayız.
  • Çenesinde doğuştan veya sonradan meydana gelmiş olan şekil veya kapanış bozukluğu olan, ayrıca çene kırıkları bulunan hastalarımızı tedavi etmekteyiz.
  • Parmak emme veya yanlış biberon gibi sebepler ile meydana gelen yapısal bozuklukların yanı sıra çenedeki doğuştan gelen bozuklukların tedavisini de üstlenmekteyiz.
  • Alt veya üst çene dolayısı ile çene seviye farklılığı problemi yaşayan hastalarımıza tedavi planı hazırlamaktayız.
  • Çene travmaları, çene kisti problemi bulunan hastalarımıza ortodonti tedavisi uygulamaktayız.

Ortodonti Problemlerinin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Ortodontik rahatsızlıkların nedenlerine bakıldığında; alt çenenin daha geride veya önde olması gibi bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Hastalarımızın ağız solunumunda çene uyumsuzluğu olabilmektedir ve üst çeneleri V formunda olabilmektedir. Hastalarımızın yaşlarına göre uygulayacağımız tedavi yöntemi de farklılık göstermektedir. Ergenlik çağındaki hastalarımıza ortodontik tedavi yöntemlerini kullanarak tedavi uygulamaktayız. Ancak yetişkin hastalarımızın iskeletsel bozuklukları için ortodonti tedavisi ile cerrahi tedavi bir arada yürütülmektedir.

Ortodontik bozukluklar; uzun süre biberon veya yalancı emzik kullanan, parmak emen, tırnak yiyen kişilerde olmaktadır. Bu alışkanlıkları edinmiş olan kişilerin problemlerinin erken teşhis edilmiş olması ve ortodonti tedavisine başlanması gerekmektedir. Ne kadar erken yaşta tedavi uygulanır ise; hastanın iskeletsel gelişimini tamamlaması da o kadar kolay olmaktadır.

Hastalarımızın dillerinin olması gerekenden daha büyük olması, daha önceden çekilmiş olan dişlerinin boşluklarının doldurulmamış olması gibi durumlarda dişlerde aralanma olmaktadır. Çene yapısı küçük ve dişleri büyük olan hastalarımızın dişleri çenelerine sığmadığı için çapraşıklık oluşabilmektedir. Süt dişlerin kayıplarının erken veya geç olması durumunda da hastalarımızda çapraşıklık problemi ile karşılaşılmaktadır. Bu sebeple bu hastalarımıza ortodontik tedavi uygulamaktayız.

Ortodontik Tedavi Hangi Yaş Aralığına Uygulanabilir?

Ortodontik tedavinin yaş sınırı bulunmamaktadır. Tedavi süresi hastadan hastaya gör değişse de, hastalarımızın yaşları ortodontik tedavi görmelerine engel oluşturmamaktadır. Özellikle gelişen teknoloji ile beraber günümüzde erişkin ortodontisi daha yaygın olmaya başlamıştır. Çeşitliliğin de artması ile beraber hastalarımızın hem problemlerini çözmekte hem de bunu estetik kaygıları en aza indirgeyerek yapmaktayız. Kısa süren ortodontik tedaviler ortalama olarak 4 aydan 12 aya kadar sürebilmektedir.

Ortodontik Tedavide Ağrı Hissedilir Mi?

Ortodontik tedavide ağrı çekilmesi gibi bir durum mevcut değildir. Diş hekimlerimizin uygulama ve ara seanslarda uyguladıkları işlemler hem ağrısız hem de basit olmaktadırlar. Ancak hastalarımıza tel takılması durumunda, ilk zamanlarda bir alışma dönemi olmaktadır. Bu süreçte yanaklarda yaraların oluşması muhtemeldir. İlk bir hafta içerisinde oluşan yaralar geçmektedir ve sonrasında tekrarlamamaktadır. Ancak braketin kopması, telin kırılması gibi durumlar olur ise; tekrar yara oluşması mümkündür.

Hastalarımıza ilk seanslarında hasta mumu vermekteyiz. Hasta mumu telin acıttığı bölgeye yerleştirilmektedir. Bu sayede telin acıttığı bölgede yoğun bir ağrı oluşmamaktadır. Ayrıca tel takıldıktan sonra eğer hastalarımız çok sert besinler tüketir ise veya dişlerini sıkar ise; bu durumda hafif sızlamalar oluşabilmektedir. Bu sızlamalar ise; 3 veya 4 gün içerisinde geçmektedir.

Ortodontik Tedaviler Ne Kadar Sürmektedir?

Ortodonti tedavisinin süresi; hastalarımızın yaşına, rahatsızlıklarının şiddetine, uygulanacak olan tedavi tekniğine göre değişiklik göstermektedir. Hastalarımızın tedaviye uyum sağlayıp sağlamamaları da süreci etkilemektedir. Hastalarımızın seanslarına düzenli gelmeleri, ağız bakımlarını aksatmadan yapmaları, braket ve tellerini kırmamaları, tedavi süresince hekimlerimizin tavsiyelerine uymaları durumunda tedavi süreleri kısalmaktadır. En şiddetli rahatsızlıklarda bile ortodonti tedavileri maksimum 2.5 sene sürmektedir. Ancak ortalama olarak ortodontik tedaviler 1.5 yılda tamamlanmaktadır.

Ortodonti Tedavi Randevuları Ne Kadar Sürmektedir?

Ortodonti tedavilerinin seansları, 15 dakika ile yarım saat arası bir süre sürmektedir. 3 veya 4 haftalık periyotlarda randevular olmaktadır. Hastalarımızın ilk iki seanslarının yaklaşık 1 saat kadar sürmesi ise muhtemeldir. Braket kopması veya tel kırılması olmaması durumunda, ortodonti tedavisinin sonraki seansları uzun sürmemektedir.

Diş Telleri Dişlerin Çürümesine Neden Olur Mu?

Diş tellerinin çürüklere etkisine bakıldığında; dişlerin çürümesine neden olabilecek bir uygulama değildir. Braketlerin yapıştırıldığı alanların altına bakteri giremediği için bu kısım çürüklerden korunmaktadır. Ancak diş tellerinin bakımına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü braketlerin etrafı bakteri tutmaktadır. Dolayısı ile braketler temizlenmediğinde çürüme riski artmaktadır.

Diş Telleri Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş teli kullananların dikkat etmeleri gerekenlere bakıldığında; hastalarımızın diş tellerinin kırılmasını önlemek amacı ile sert besinleri tüketmemeleri gerekmektedir. Özellikle elma, armut gibi besinleri ısırarak yemek yerine keserek yemeyi tercih etmelilerdir. Erik, zeytin gibi çekirdekli besinleri; çekirdeklerini çıkarttıktan sonra tüketmeleri gerekmektedir. Çekirdekli bir şekilde ağızlarına atmamalılardır. Asitli içecekleri tüketmemeye özen göstermeleri ve sakız, lokum gibi yapışkan besinlerden de uzak durmaları gerekmektedir.

Diş teli olan hastalarımızın dişlerini düzenli olarak fırçalamaları gerekmektedir. Normal zamanda dişlerini fırçaladıkları tekniği kullanarak fırçalamalılardır. Diş tellerinin fırçalama işlemi yapılırken kopma veya çıkma gibi riskleri olmamaktadır. Fırçalama işleminde ortodontik fırçalar ve ara yüz fırçaları kullanılabilmektedir.

Ortodonti Tedavisinde Diş Çekimi Yapılır Mı?

Ortodontik tedavide diş çekiminin gerekliliği, hastamızın ağzındaki probleme göre değişiklik göstermektedir. Ağzında çok çapraşıklık olması durumunda, gerekli yerin açılabilmesi için sürekli dişleri arasından diş çekimi yapabilmekteyiz.

Ortodontik Tedavi Gerekli Midir?

Ortodontik tedavinin önemine bakıldığında; sadece estetik kaygı ile değil, aynı zamanda ileride diş eti rahatsızlıklarının oluşmaması için de yapılmaktadır. Hastaların çene eklemlerinde problem oluşmaması, çiğneme fonksiyonlarının işlevselliğini yitirmemesi, konuşma bozukluğunun oluşmaması için hastalarımıza ortodontik tedavi uygulamaktayız.

Hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarının durumuna göre bir tedavi planı izlemekteyiz. Hastanın problemine bağlı olarak hareketli, işlevsel veya sabit apareyler kullanabilmekteyiz. Hastalarımızın ortodontik problemleri eğer ileri evrede değil ise; bu durumda basit problemleri lastik apareyler ile çözebilmekteyiz.

Ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra hastalarımıza uyguladığımız tedavinin geri dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulamaktayız. Pekiştirme tedavisinin önemi oldukça büyük olduğu için bu süreçte hastalarımız diş hekimlerimizin verdiği tavsiyelere uymaz iseler; tedavinin geriye dönmesi ve bozulmaların olması mümkündür. Pekiştirme tedavisinde pasif olarak çalışan apareyler kullanabilmekteyiz.

Ortodontik Bozuklukların Engellenebilmesi İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

Ortodontik bozuklukları önlemek için aile ve çevresel faktörleri en aza indirmek gerekmektedir. Bu yüzden hastalarımızın rutin olarak diş hekimlerimize kontrole gelmeleri gerekmektedir. Süt dişlerinin çıkması ile beraber flor alımı, sürekli azı dişlerine koruyucu uygulaması gibi işlemler yapabilmekteyiz. Ayrıca eğer hastalarımızın süt dişlerinin erken çekilmesi gerekmiş ise; bu durumda yerlerinin korunabilmesi için yer tutucu kullanmaktayız. 4 yaşına gelmeden önce hastalarımızın parmak emme, uzun süreli biberon kullanma, ağız solunumu yapma gibi alışkanlıklarını bırakmaları gerekmektedir. Çünkü 4 yaşından sonraki kötü alışkanlıklar; çene ve yüz gelişimini olumsuz etkilemektedirler.

Ortodontik Tedavi Kesin Çözüm Müdür?

Ortodontik rahatsızlıkların tekrarlamaması için hekimlerimiz pekiştirme tedavisi uygulamaktadırlar. Dişlerimiz canlı ve hareketli oldukları için ortodonti tedavisi görmemiş olan hastalarımızda da ilerleyen yıllarda çiğneme fonksiyonu dolayısı ile çapraşıklık problemi oluşabilmektedir. Dolayısı ile ortodonti tedavisi sonrasında dişlerin yeni pozisyonuna alışması ve kemik desteğinin oluşması için üzerine düşeni yapmayan hastalarımızda, problemlerin tekrarlaması söz konusu olabilmektedir. Dişlerin arkasına ince tellerin yapıştırılması, takıp çıkartılabilen şeffaf plakların verilmesi gibi pekiştirme tedavileri uygulamaktayız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *