Çalışma Saatleri
  • clockPzt. – Cum 08:00 – 19:00
    Cumartesi 09:00 – 14:00
    Pazar 10:00 – 16:00
Contact Info
Bize Ulaşın
[]
1 Step 1
Previous
Next

Protez Tedavileri

ankara protez tedavileri

Protez tedavileri; bazı nedenlerden dolayı hastalarımızın ağızlarında hiç oluşmamış veya çekilmiş dişlerin yerini doldurmak için uygulanan tedavilerdir. Protez tedavileri; hem fonksiyonel hem de estetik açısından gerekli olmaktadır. Hastalarımızın çiğneme fonksiyonlarını daha iyi kullanabilmeleri, konuşma problemlerinin düzelmesi, psikolojik olarak daha iyi hissetmesinin sağlanması, estetik problemlerinin ortadan kalkması için gerekli olmaktadır. Bir veya daha fazla sayıda eksik diş için protez tedavi uygulamaları yapılabilmektedir. Protez tipleri; sabit, hareketli ve yarı hareketli olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

Sabit Protezler Nelerdir?

Sabit protez uygulamaları; kron ve köprü uygulamalarını kapsamaktadır. Diş hekimlerimiz tarafından özel yapıştırıcılar ya da vidalı sistemler kullanılarak sabit protez uygulaması yapılmaktadır. Sabit protezleri hastalarımızın çıkartabilmesi mümkün değildir. Konforlu bir tedavi yöntemi olan sabit protez uygulaması sonucunda hastalarımızın proteze uyum sağlaması ve bakımını aksatmaması durumunda; uzun yıllar boyunca kullanılabilmesi mümkündür. Sabit protez kapsamında; implant üstü sabit diş, metal destekli porselen kaplama, zirkonyum, porselen lamine, empress, vidalı sabit diş gibi uygulamalar yapılmaktadır.

Kron diş tedavisi; hastalarımızın doğal diş dokularının yüksek oranda tahribata uğradığı, yaşamlarını o şekilde idame ettirmelerinin zor olduğu durumlarda uygulanan bir çözüm tedavisidir.  Estetik ve fonksiyonel problemlere çözüm olabilmektedir. Kullanılacak olan malzemeye göre belirli miktarda aşındırma yapılmaktadır ve prova aşamasında hazırladığımız kronlar dişlerin üzerine sabitlenmektedir. Zirkonyum kaplama, metal destekli porselen, tam porselen kronlar; kron diş tedavisine dahildir.

Diş eksikliği olan hastalarımızın bu sorunlarının eksik olan bölgenin ön ve arkasındaki dişlerden destek alarak tamamlanması durumunda köprü uygulanmış olmaktadır. Köprü malzemesine bağlı olarak hastalarımızın ön ve arka dişlerinden kesilecek olan miktar değişiklik göstermektedir. Eksik olan dişin komşu dişlerinin sağlıklı ve dolgusuz olması durumunda, diş hekimlerimiz implant tedavisini tavsiye etmektedirler. Hekimlerimiz uygulayacakları sabit protez tedavisini, ağız içi muayene ve röntgen analizi işleminden sonra belirlemektedirler.

Sabit Protezler Kaç İmplant Üzerine Yapılabilir?

Sabit dişlerin üzerine yapıldığı implant sayısı, ideal bir planlama kapsamında üst çene için 8 ve alt çene için de 6 olmaktadır. Hastalarımızın ağız yapılarına ve kemik kalınlıklarına bağlı olarak bu sayılarda değişiklik olmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; all on four tekniğinin uygulandığı hastalarımızda sabit dişler 4 implantın üzerine yapılmaktadır.

Hastalarımızın implant tedavisi için kemik yapılarının uygun olmaması durumunda; ileri cerrahi teknikler ile tedavilerini gerçekleştirmekteyiz. Yarı hareketli implant üstü protezler kullanarak tedaviyi tamamlayabilmekteyiz. Hastalarımızın eksik diş sayılarının 3 olması durumunda; 2 tane implantın üzerine köprü uygulaması yaparak tedaviyi tamamlayabilmekteyiz.

Kron ve Köprü Uygulamalarının Aşamaları Nelerdir?

Kron ve köprü yapım süreci şu şekildedir:

  • Öncelikle diş hekimlerimiz hastalarımızın diş eti sağlıklarının iyi olup olmadığına bakmaktadır. İşleme uygun olduklarının kararı verildikten sonra tedavi planlanmaktadır.
  • Lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. İşlemin uygulanacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulduğu için hastalarımız işlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedirler.
  • Hekimlerimiz işlem sırasında kullanacakları malzemeye ve tekniğe bağlı olarak hazırlık yapmaktadırlar. Hastalarımızın dişlerinin hazırlanabilmesi için uygun ölçü tekniği ile ölçü alınması gerekmektedir. Alınan ölçüler ile diş kalıpları oluşturulmaktadır.
  • Hazırlanmış olan geçici kaplamalar, hastalarımızın dişlerinin üzerine yapıştırılmaktadırlar.
  • Kalıcı protezin hazırlanma aşamasına geçilmektedir. Laboratuvar ortamında hazırlanan kalıcı dişlerin son hali için prova yapılmaktadır. Prova sürecinde; çevre dişler ile olan uyumuna, rengine, diş etine uyum sağlayıp sağlamadığına, hastalarımızın estetik beklentilerini karşılayıp karşılamadığına bakılmaktadır. Bu süreçte hastalarımızın bir değişiklik talep etmeleri durumunda, değişiklikler yapıldıktan sonra tekrar bir prova seansı yapılmaktadır.
  • Protezler son halini aldıktan ve hem hekimlerimiz hem de hastalarımız onayladıktan sonra özel yapıştırıcılar kullanılarak dişe yerleştirilmektedir.
  • Bu süreçte hekimlerimiz eğer gerekli görür iseler; 4 veya 7 gün sonrasında kontrol amaçlı hastalarımıza randevu verebilmektedirler. Hastalarımız eğer ilk kez protez yaptırıyor iseler; ortalama 10 günlük bir süreçte protezi garipsemeleri normaldir.

Tam Hareketli Protezler Nelerdir?

Tam hareketli protezler; hastalarımızın istedikleri zaman takıp çıkartabildikleri protezlerdir. Yüksek oranda yumuşak dokudan destek alan protezlerdir. Tam dişsiz damak protezler ve eski tip kancalı protezler; tam hareketli protezleri oluşturmaktadır. Tam hareketli protezler ile diğer protezler kıyaslandığında; konfor olarak daha düşük bir protezdir. Aynı zamanda hastalarımızın protez tedavisi sonrasında tam hareketli proteze alışması uzun sürebilmektedir. Damak yapısı gerekli kalınlıkta ve şekilde olan, uygun kret şekli bulunan hastalarımızda tam hareketli protezlerin tutuculuk oranı daha fazla olmaktadır. Ancak hassas tutuculu protezlerin avantajları göz önüne alındığında; günümüzde daha az tercih edilen bir protezdir.

Yarı Hareketli Protezler Nelerdir?

Yarı hareketli protezler; hassas tutuculu, ankerli, barlı, locater olmak üzere birçok farklı çeşide sahiptir. Yarı hareketli protezlerde; protez, implantlardan veya dişten destek almaktadır. Hastalarımızın ağızlarındaki dişlere, implantlara ya da yapılması düşünülen implantlara bağlı olarak kullanılacak yarı hareketli protez çeşidi belirlenmektedir. Yarı hareketli protezleri hastalarımız istemeleri durumunda ağızlarından çıkartabilmektedirler. Ancak takılı oldukları durumlarda oynamamaktadırlar. Konforlu olmalarının yanı sıra temizlenmeleri de oldukça kolaydır.

İmplant Üzeri Hassas Tutuculu Protezin Yapımı Nasıldır?

İmplant üstü hassas tutuculu protez yapım aşamaları aşağıda verilmiştir:

  • Yaklaşık olarak 4 veya 5 seansta uygulama tamamlanabilmektedir. Uygulamanın planlamasını hekimlerimiz yapmaktadır.
  • Hassas bir şekilde ölçü alma işlemi tamamlanmaktadır. Ağız içerisindeki yumuşak dokulardaki detayların atlanmaması gerekmektedir.
  • Hastalarımızdan alınan ölçü doğrultusunda ölçü kaşığı hazırlanmaktadır ve bu ölçü kaşığı kullanılmaktadır.
  • İlk prova seansında altyapı uyumunun değerlendirmesi yapılmaktadır. Hekimlerimiz dental mumları kullanarak hastalarımızın dişlerinin kapanış ilişkisi, dikey boyutu, istenen diş boyutu gibi etkenleri belirlemektedir.
  • İkinci prova esnasında dişler mum şablon üzerinde gelmektedir ve ilk provanın tekrarı yapılmaktadır. Hastalarımızın diş estetiği ve gülüş estetiği değerlendirmesi yapılmaktadır. Eksiklikler ve hatalar tespit edilerek düzeltilmektedir.
  • İmplant üzerine locater ve ball gibi özel parçaların yerleştirilmesi ile beraber protez bu parçalar ile bağlanır.
  • Birkaç gün sonraya kontrol seansı verilmektedir. Hastalarımızın diş eti kenarlarında veya yumuşak dokuda vuruk ismi verilen travmalar oluşabilmektedir.Bu kontrol seansında vuruklar hekimlerimiz tarafından temizlenmektedir. Hastalarımıza ilk kontrol seansını bir gün, ikinci kontrol seansını bir hafta ve üçüncü kontrol seansını da 2 hafta sonrasına vermekteyiz.

Protez Tedavileri Sonrasında Alışma Süreci Nasıldır?

Proteze alışma süreci; hastalarımız için uzun sürebilmektedir. Hastalarımızın ağız içerisinde yapılan değişikliklerin az veya çok olması fark etmeksizin; bir yadırgama durumu oluşmaktadır. Ancak ilk haftanın geçirilmesi ile beraber alışmaya başlayabilmektedir. Alışma sürecinde örülen belirtiler de zaman içerisinde kaybolabilmektedir.

Tam protez tedavisi gören hastalarımızın alışma süreçlerinde dil ve yanaklarında dengeleme kuvvetinin sağlanması uzun sürebilmektedir. İnsanların dilleri; total veya bölgesel dişsizlik ile orantılı bir şekilde büyüyen bir organ olmaktadır. Dolayısı ile dişsiz hastalarımız eğer uzun bir süre dişsiz kalmış iseler; dilleri daha büyük olacağı için alışma süreçleri de daha uzun olmaktadır. Tam ve hassas tutucu protez kullanan hastalarımızın acıyan, vuruk oluşan bölgelerinin olması başlangıçta oldukça normaldir. Kontrol seanslarında diş hekimlerimiz bunları alarak problemlerinin hafiflemesi için gerekli işlemleri yapacaktır.

Protez Tedavileri Sonrasında Bakım Aşaması Nasıl Olmalıdır?

Protez bakımında hem dişleri hem protezleri hem de ağız dokularını korumak amaçlanmaktadır. Hastalarımızın düzenli olarak fırçalama işlemini yapmaları gerekmektedir. Besin artıklarının uzaklaştırılması ve çürük oluşumunun engellenmesi için fırçalama oldukça önemli bir bakım işlemidir. Sabit protezlerin bakımında fırçalama, diş ipi, ağız duşu kullanılarak bakım sağlanabilmektedir.

Hareketli ve yarı hareketli protez tedavilerinden sonra bakım yapabilmek için ise; yumuşak diş fırçalarının ve özel temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Diş macunu ile temizleme işleminin yapılması tavsiye edilmemektedir. Özellikle karbonat ve çamaşır suyu gibi aşındırıcılığı yüksek olan maddeler ile protezin temizlenmemesine özen gösterilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *