Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/ankgul/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 673 Bruksizm ve Botoks Uygulamaları – Ankara Gülüş Tasarımı
Bruksizm ve botoks toplumda sık görülen diş gıcırdatma ve diş sıkma problemlerini ortadan kaldırma amacıyla yapılır. Hastalar özellikle sabah yeni uyandıkları zaman yüz ve baş bölgesinde ağrı hissederler. Çenenin her iyi yanında bu ağrı kuvvetlidir. Diş sıkma problemi genellikle gece uykuda meydaa gelse de, bu problem varlığını gün boyunca hastaya hissettirir ve hayat kalitesinin düşmesine neden olur. Özellikle endişe, stres, kaygı bozuklukları gibi problemler yaşayan kişilerin daha çok bu problemle savaş verdiği bilinmektedir. Uzun süreli hastalık nedeniyle masseter kas olarak bilinen kaslarda artış olur. Kas grubundaki kütle ve hacim artışı kişilerin daha sert bir yüz şekline sahip olmasına neden olur. Bruksizm olarak bilinen bu durumun tedavi edilmesi mümkündür. Ancak mutlaka uzman tavsiyesi almak gerekir. Bruksizm ve botoks uygulamalarına başlamadan önce mutlaka hastalığın nedeninin ne olduğunu anlamak gerekir.
Bruksizm Nedenleri Nelerdir?
Bruksizm nedenleri hem fiziksel hem de psikolojik olabilir. İlaç kullanımı, uyku bozukluğu durumlarında ortaya bruksizm çıkabilir. Nörojenik ve psikojenik etmenler göz önüne alındığı zaman tedavi yapmak zor olabilir. Hasta davranışçı ve tıbbi davranışlar reddedebilir. Hastalığın durumuna ve hastalığın nedenine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kas gevşetici ilaçlar, anti depresanlar, oral splintler ya da botoks uygulamalarından faydalanılabilir. Masseter ve temporalis kaslarının toksin enjeksiyonlarının yapılması kasların gevşemesine neden olacağından ortada diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi bir problem kalmaz.
Diş sıkma probleminde nedenlerin geniş bir kapsamı olabilir. Uzman hekimlerin bu geniş kapsamı birlikte değerlendirmeye alması gerekir. Ortognatik, ortopedik, nörolojik, psikolojik nedenlerin tümü incelenmelidir. Bruksizm için tedavi yapılırken tedavi planının kişiye özel olması gerektiği unutulmamalıdır. Hekimle birlikte hasta tedavi sürecini planlayabilir.
Bruksizm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bruksizm tedavisi yaparken burada temel amaç kişideki eksikliklerin geri yerine konmasıdır. Tedaviden tam ve kesin bir sonuç elde etmek oldukça önemlidir. Bu nedenle öncelikli olarak protez, kanal tedavisi, dolgu tedavisi varsa tamamlanması gerekir. Kişinin ağız hijyenine çok dikkat etmesi gerekir. Ağız kapanış bozukluklarında tedavinin ilk aşaması bu hijyenin sağlanmasıdır. Diş sıkarken dişlerin zarar görmemesi için diş sıkma plağı olarak bilinen splint uygulamasının yapılması gerekebilir. Özellikle diş sıkma durumunun uzun zamandan beri geçerli olması halinde, splint uygulamaları tek başına problemin giderilmesi için yeterli olmayacaktır. Uzun dönemli diş sıkma problemine bağlı olarak yüzde asimetri meydana gelebilir. Asimetri olduğu zaman botoks uygulaması yapılır ve bu sorun ortadan kalkar.
Bruksizm Tedavisinde Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bruksizm tedavisinde botoks özellikle meydana gelen asimetrilerin düzeltilmesi konusunda etkilidir. Botoks uygulaması yapıldığı zaman aşırı diş sıkmaya bağlı olarak kaslarda ortaya çıkan aşırı aktivitenin sınırlandırılması amaçlanır. Tek taraflı çiğneme olduğu zaman asimetriye neden olan kas grubunun normal seviyeye döndürülmesi sağlanır. Botoks uygulaması sırasında hastalar acı hissetmez. Tedavi kısa sürer. Mutlaka uzman bir hekimden yardım almak gerekir. Botoks uygulaması sonrasında günlük hayatınıza etki eden herhangi bir yan etki olmaz. Botoks uygulamasının olumlu etkilerini en fazla 10 gün gibi kısa bir sürede fark etmeye başlayabilirsiniz. Botoks tedavisi her 6 ayda bir yenilenir. Seansların tekrarlanmasıyla birlikte botoks uygulamasından kalıcı sonuçlar elde etmek mümkün olur.
Bruksizm Tedavisinde Kullanılan Diğer Yöntemler Nelerdir?
Bruksizm tedavisinde kullanılan yöntemler hastada probleme neyin yol açtığına göre yapılır. Hekim hastaya sorular sorarak ve onu muayene ederek hangi tedavi yolunun izlenmesi gerektiğini bulacaktır. Uyurken aaparey takma bilinen en yaygın yöntemler arasında yer alır. Gece plakları üst dişlerinizin üzerine takılır ve alt dişlerin aşınmasına engel olur. Her ne kadar bruksizm tedavisinin bir parçası olsa da, gece plakları hastalığın iyileşmesine neden olmaz. Eğer dişlerde kapanış bozuklukları varsa, bu bozuklukların düzelmesi, bruksizm tedavisinin bir parçası olur. Dişlerin birbirine tam oturmadığı anormal kapanışların düzeltilmesi için ortodontiden faydalanmak gerekir.
Bruksizm hastalığında stres önemli bir faktör olduğundan rahatlamanın yollarını bulmak önemlidir. Yürüyüş yapmak, kitap okumak, banyo yapmak, müzik dinlemek gibi stresin azalmasını sağlayan faaliyetlerde bulunun. Eğer çok fazla stresliyseniz stresinizle baş etmek için yöntemler bulun. Dilerseniz yüzün yan tarafına ılık ıslak havlu koyun. Bu sayede dişleri sıkmaktan meydana gelen kas ağrılarından da kurtulabilirsiniz.
Bruksizm Yaşadığımı Nasıl Anlarım?
Bruksizm hastalığı yaşadığını anlamak zor değildir. Belirtilere bakma yeterli olur. Eğer sabah vaktinde kendinizi çenenizi ağrırken bulursanız bruksizm yaşıyor olabilirsiniz. Çene ağrısına genellikle baş ağrısı da eşlik eder. Dişlerin ağrıması ve dişlerin sallanması bu hastalıkla beraber sık görülür. Dişler ileri vakalarda bazı noktalardan aşınmış bile olabilir. Bu durumda Botoks ve diğer tedavi faaliyetlerinden yararlanmak gerekir.