- Koruyucu Diş Hekimliği
- Ortodonti
- Dental İmplant
- İmplant Üstü Özel Protezler
- Protez Tedavileri
- Cerrahi Tedaviler
- Periodontoloji
- Endodonti
Çalışma Saatleri
- Pzt. – Cum 08:00 – 19:00
Cumartesi 09:00 – 14:00
Pazar 10:00 – 16:00
Contact Info
-
Phone: 0552 319 26 92
Bize Ulaşın
Kompozit Lamina
Kompozit lamina; bonding uygulaması olarak da isimlendirilmektedir. Kompozit lamina tedavisinin planlanabilmesi için hastalarımızın detaylı bir şekilde muayene edilmeleri ve ardından beklentilerini karşılayacak şekilde bir yol haritasının oluşturulması gerekmektedir. Kompozitlerin diş yüzeyine kuvvetli bağlayıcılar ile uygulandığı bir tedavidir. Dişin formu ve rengi üzerinde düzenlemeler yapılarak daha estetik bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır. Bu işlemler sırasında ise; dişin yüzeyine herhangi bir zararlı işlem yapılmamaktadır.
Kompozit Lamina Tedavisinin Tercih Edildiği Durumlar Nelerdir?
Kompozit lamina uygulamasını gerektiren haller aşağıda verilmiştir:
- Dişleri arasında boşluk olan hastalarımızın dişleri arasındaki boşluğun kapatılması için kompozit lamina uygulaması yapılabilmektedir.
- Hastalarımızın ön dişlerinde renklenmiş dolgu, kırık veya çürük olması durumunda; kompozit lamina tedavisi uygulanabilmektedir.
- Ön dişlerde boy uzatma, konturlama gibi işlemler için kompozit tedavisi uygulanabilmektedir.
- Hafif çapraşıklık olan dişler için kompozit lamina tedavisi uygundur. Estetik amaç ile uygulanmaktadır.
- Diş ve diş etinin sınırında sert renklenmeler veya aşınmalar var ise; kompozit lamina ile tedavi edilebilmektedir.
- Antibiyotik ya da florozise kaynaklı olarak renklenmiş veya deforme olmuş dişler için kompozit lamina tedavisine başvurulmaktadır.
Kompozit Lamina Tedavisinin Yapım Aşamaları Nelerdir?
Kompozit lamina uygulamasının aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Kompozit lamina uygulamasının yapılabilmesi için hastalarımızın diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Dolayısı ile ilgili bölgeye kan, tükürük gibi vücut sıvılarının gelmesi; tedavinin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden bu tarz etkenler var ise; ortadan kaldırılmaktadır.
- Her ne kadar anestezi uygulamasına gerek olmasa da; hastalarımızın korkularının veya özel durumlarının olması halinde, anestezi uygulanabilmektedir.
- Tedavi için izlenecek olan yönteme bağlı olarak ön hazırlık yapılması gerekebilmektedir. Örnek vermek gerekir ise; kırık diş tedavileri için silikon anahtar hazırlanması gerekmektedir. Dişten aşındırma veya konturlama gibi hazırlıklar da gerekebilmektedir. Ancak genel olarak çoğu hastamızda aşındırma işlemi gibi hazırlıklara gerek olmadan uygulamaya geçilebilmektedir.
- Rubber dam ya da retraksiyon ipleri kullanılarak izolasyon sağlanmaktadır.
- Etching işlemleri ile hastalarımızın dişlerinin kompozit materyaline tutunması sağlanmaktadır.
- Opaklık, şeffaflık, renk sıcaklığı gibi faktörler dikkate alınarak tabakalama sistemi uygulanmaktadır. Bu aşamada diş hekimlerimiz hastalarımızın beklentilerini göz önüne almaktadırlar.
- Frezler ve diskler aracılığı ile hastalarımızın dişlerine son şekli verilmektedir. Karşıt dişler ile ilişki, diş görünürlüğü gibi faktörlerin değerlendirilmesi ile beraber son aşamaya geçiş yapılmaktadır. Özel lastik diskler kullanılarak cilalama işlemi yapılmaktadır.
- Kompozit lamina uygulamasının daha uzun süre kullanılabilmesi ve başarılı olabilmesi için maksimum cilalı ve parlak bir yüzeyin elde edilmesi gerekmektedir. Ne kadar iyi cilalanır ise; renklenme direnci de o kadar yüksek olmaktadır.
Kompozit Lamina Tedavisinde Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?
Bonding uygulamasında kullanılan teknolojiler aşağıda açıklanmıştır:
- Hastalarımıza yapılan dolgu işlemleri sonrasında besin artıklarının kaçmaması ve rahat bakım yapabilmeleri için matriks kullanımı büyük önem taşımaktadır.
- Dolgunun dişe daha iyi yapışması için buna uygun bir bonding maddesi kullanılmalıdır. Ayrıca dolgu sonrasında hastalarımızın hassasiyet hissetmemesi için antiseptik bonding ajanlarının bulundurulması gerekmektedir.
- Ön kısım için oldukça iyi cilalanabilir, farklı renk seçeneklerine sahip kompozit materyallerinin olması gerekmektedir. Arka kısım için ise sağlamlık oranı yüksek ve büzülme oranı düşük olan kompozit materyallerinin tercih edilmesi gerekmektedir.
- Kompozit laminaların dezavantajları arasında yer alan büzülme durumunu en aza indirebilmek için ışık cihazları kullanılmaktadır. Işık seviyesi yavaşça artan led cihazlar ile büzülme faktörü azaltılabilmektedir.
- Farklı marka disk, lastik ve kimyasal ajanlar ile kaliteli cilalama sistemleri kurulabilmektedir.
Kompozit Lamina Uygulaması Ne Kadar Sürmektedir?
Kompozit lamina işleminin süresi; hastalarımıza yapılacak olan diş sayısına bağlı olarak farklılık göstermektedir. İlk seansta mock-up uygulaması yapılacağı için diğer seanslara göre daha uzun sürebilmektedir. Hastalarımızın estetik beklentilerinin belirlenmesi ve diş taşı temizliği gibi uygulamalar seans süresini arttırmaktadır. İkinci seans ise; 15 dakikadan 1 saate kadar sürebilmektedir. Üçüncü seans, kontrol seansı olmaktadır ve son cilalama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Seanslar arasına ek bir bekleme süresinin ilave edilmesine gerek olmamaktadır. Dolayısı ile 3 gün içerisinde kompozit lamina uygulamasının tamamlanabilmesi mümkün olmaktadır.
Kompozit Lamina Uygulamasının Sonucu Önceden Bilinebilir Mi?
Kompozit lamina tedavisinin sonucunun önceden görülebilmesi mümkündür. Mock-up uygulaması kullanılarak, tedavi sonucu önceden görülebildiği için hastalarımız tedavi tamamlandığında herhangi bir sürpriz yaşamamaktadırlar. Yaklaşık olarak 5 dakika ile 10 dakika arasında bir sürede, tahmini tedavi sonucu görülebilmektedir.
Kompozit Lamina Uygulaması İle Doğal Bir Sonuç Elde Edilebilir Mi?
Kompozit lamina tedavisinin doğallığına bakıldığında; uygulamanın başarısını kullanılan malzeme belirlemektedir. Kaliteli bir malzeme kullanılması durumunda; ışık geçirgenliği olmaktadır. Doğru malzemenin kullanılması halinde; istenen renk, parlaklık, şeffaflık ve opasite elde edilebilmektedir.
Kompozit Lamina Tedavisinden Sonra Nasıl Bir Bakım Uygulanmalıdır?
Kompozit lamina bakımı için hastalarımızın düzenli olarak dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Ayrıca diş fırçalamasına ek olarak diş ipi gibi ek bakım uygulamaları da yapabilmektedirler. Kompozit lamina uygulamasından sonra diş hekimlerimizin belirlediği periyotlarda kontrol seanslarını aksatmamaları gerekmektedir. 6 aylık süreçlerde kontrole gelmelilerdir. Düzenli olarak kontrole gelmeleri ve diş bakımlarına özen göstermeleri; hastalarımızın dişlerinin cilasının ve renginin bozulmasını en aza indirgemektedir.
Kompozit Lamina İşleminden Sonra Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Kompozit lamina tedavisinden sonra bilinmesi gerekenlere bakıldığında; hastalarımızın ağız hijyenlerine özen göstermeleri gerekmektedir. Sert ve kabuklu yiyecekler tüketmemeye özen göstermelilerdir. Sert besinleri ısırarak veya diş ile kırarak tüketmeye çalışmamalılardır. Tırnak yemek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklarının olması durumunda; bu alışkanlıklarını bırakmaları gerekmektedir. Ancak kompozit lamina uygulamasından sonra dişlere çok baskı uygulanmadıkça, dayanıklı olmaktadırlar.
Kompozit Laminaların Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Kompozit laminaların ömrü için net bir süre verebilmek mümkün değildir. Hastalarımızın ağız bakımlarını ne kadar yaptığı, kompozit lamina uygulamasının gerçekleştirildiği şartların ne kadar uygun olduğu gibi etkenlere bakılmaktadır. Kompozit lamina tedavisinden sonra dişin darbe alması durumunda; kırılma ihtimali bulunmaktadır. Ancak kırıldıktan sonra uygulamanın tekrarlanmasına gerek olmadan tamir edilebilmesi mümkündür. Tek bir seansta kırık düzeltilebilmektedir. Kompozit lamina, oldukça uzun süre kullanılabilmektedir.
Kompozit Lamina Uygulamasının Fiyatları Nasıldır?
Kompozit lamina fiyatları; tedavinin yapılacağı alana, diş sayısına, hastalarımıza ek bir uygulama yapılmasına gerek olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Porselen lamina ve zirkonyum diş kaplama gibi alternatif tedaviler ile fiyatları kıyaslandığında; daha ucuz bir tedavi olarak gözükmektedir.
Kompozit Lamina Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Kompozit laminanın yararları aşağıda belirtilmiştir:
- Tek seans içerisinde tamamlanabilecek bir uygulamadır. Yapım aşamasında uygulanacak işlemler için beklenmesine gerek olmamaktadır. Dolayısı ile zamnadan tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
- Kompozit laminalar, renk ve görünüm olarak doğal dişten ayırt edilememektedir.
- Kompozit laminaların iyi cilalanmış olması durumunda, renklenmeye karşı gösterdikleri tepkiler; doğal dişlerinki ile aynı olmaktadır. Ayrıca hastalarımızın bu dişlerini tekrar cilalatabilmeleri mümkün olmaktadır. Düzenli gelmeleri gereken kontrol seanslarında ihtiyaçlar belirlenmekte ve buna göre bir yol izlenmektedir.
- Anestezi gerekmeden yapılabilen bir işlem olduğu için anestezinin getirdiği problemler yaşanmamaktadır. Sadece ön bölgedeki dişlerinde derin çürükleri olan hastalarımız için anestezi gerekebilmektedir.
- Porselen lamine ile kıyaslandığında; çok daha hızlı ve ekonomik bir restorasyon yöntemidir.
- Kompozit lamina uygulaması sonrasında tamir ve ekleme yapılmasına engel bir durum olmamaktadır.
Kompozit Lamina Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?
Kompozit laminanın eksileri şu şekildedir:
- Hastalarımızın diş çürükleri eğer diş etiğinin çok altına inmiş ise, ayrıca kan ve tükürükten izole edilebilmesi mümkün değil ise; bu durumda kompozit lamina tedavisinin başarı oranı oldukça düşük olmaktadır.
- Işıkla sertleşme sırasında büzülme gösterebilmesi mümkündür.
- Metal dolgular ile kıyaslandığında; kompozit laminaların uygulama süreci daha fazla hassasiyet gerektirmektedir. Ayrıca daha uzun zaman alabilmektedir.